Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Innovation and Use of Materials in Building Design

Wheelers Hill Project

R L Watts Design Pty Ltd for Wheelers Hill Project
(03) 5984 4888

“The client originally purchased this corner site at Wheelers Hill with the intention of subdividing it into two blocks,” said Ray Watts. “Following the rejection by Monash Council, the subsequent VCAT hearing also rejected the application, but suggested that, if a design for two dwellings on the site was submitted, a future application may be considered. The open brief was to design two dwellings on the site, that would be sensitive to the area, taking into account surrounding view-lines and had to be contemporary in design and use of materials,” said Ray.

“Two modern dwellings have been designed on this corner site. Separate vehicle access from each street enables each dwelling to be completely separate and private,” said Ray.

“Considering the views, the main areas were designed upstairs facing north and east and leading directly onto large decks and the other living areas designed downstairs also facing north with access to large private outdoor living and service areas. The protection of surrounding viewlines meant flat roofs and with the articulation, selection of materials and colours of the facades, the contemporary design is accentuated.”

“The Judges agreed that this entrant has applied to great effect, a diverse palette of materials, creating an exciting mix of texture and colour within this building’s design,” said Geoff Hoare, Chair of the Judging Panel. “The design uses its mix of materials well, and has created a balance that allows all of the differing materials to complement each other, yet act as a feature in their own right.”