Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Winner: Pilkington Award for Most Effective Use of Glass (Non-Residential)

Omni Office Fitout

DIG Design
Lindsay Douglas
(03) 9348 9033
www.digdesign.net.au
Omni Office Fitout
Mosak Photograhika

After renovating the existing water police building which was subject to a heritage overlay, the client – a property developer – approached the designer to design them a new headquarters within a small and narrow tenancy on The Esplanade, St Kilda. Their main desire was to maximise the views overlooking the St Kilda foreshore, Luna Park and the Palais Theatre. They required four offices, a general work area, a reception area, and board room. This project is a sleek and sophisticated design which maximises space through clever planning and the extensive use of full height glass partitioning. The limited internal space is almost completely transparent, with bay views possible from most areas. The striking and highly visible boardroom at the front of the building completes a polished design and assists in providing a corporate identity that acts as a showcase for the client, offering them a truly iconic space to inspire clients and employees alike.
 

Special Commendation: Pilkington Award for Most Effective Use of Glass (Non-Residential)

Hickory Office Fitout

DIG Design
Lindsay Douglas
(03) 9348 9033
www.digdesign.net.au
Hickory Office Fitout
Tony Miller, Archiphoto

The client – a building firm – wanted their office fitout designed to present a public face for them that reflected their business philosophies, alongside the launch of their new corporate logo. They share a uniquely open and equally contributory relationship with their staff and contractors. This had to be reflected in the appearance of their office and in the way the office floor operates. The reception walls have become a focal point of this expression incorporating logos, spaces and textures, drawing clients through spaces, never segregating the working operation from visiting contractors or potential clients. The boardroom, which is enclosed by full height glazing, looks out onto their café and a general work floor. Expressive glazing on the walls of the directors’ offices feature coloured panels, providing visual articulation along the z axis. The resultant design acts as a showcase for the clients’ innovation, technical skill and craftsmanship as contributory builders in Melbourne’s built environment.