Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Winner: Pilkington Award of most Effective Use of Glass (Residential)

Williamstown Residence

Achieve Design Group Pty Ltd
Benni Trajcevski
(03) 9391 0166
www.achievedesign.com.au
Williamstown Residence
Robin Lowe, Abstract Creative

The dwelling was designed for a young family who wanted a sophisticated, contemporary three-bedroom home with a sense of internal and external spaciousness, openness and light. The house has an open-plan kitchen, dining and living room on the first floor arranged between a north and south balcony and deck area, and feature large folding doors. Shade sails over the deck provide protection without bulk. The third level includes bedrooms and a clerestory window to maximise light and space. The striking façade promises vibrant interiors. Sculptural spaces are enhanced with fresh colour and sleek finishes. The interior treatments flow though to the outdoor living areas and, despite the constraints of a small site, innovative planning results in light-filled living areas. The extensive use of glazing is stylish and practical, yet maximises views at every opportunity. The expansive glass walls to the north form an integral part of the whole design. The use of coloured glass in water features and internal walls throughout the home create the sense of space and interest. The house is a simple but sophisticated design.

Special Commendation: Pilkington Award for Most Effective Use of Glass (Residential)

Burnie Residence

Clever Design
Michael Cleaver
(03) 6248 8283
www.cleverdesign.com.au
Burnie Residence
Bob Iddon

The clients’ brief called for a contemporary home to take advantage of a unique site with an emphasis on generating a casual and entertaining style of living for a young adolescent family. The clients’ priorities included three bedrooms with two of the adolescent rooms zoned from the parents to allow for independent living. The parents, with their busy lifestyles, required a spa retreat with a view as their place to unwind. They also required a home office, sewing room and a one car garage. The qualitative requirements were to maximise passive solar principles with views to the ocean. This contemporary design has excelled in responding to the clients’ brief, exploiting the opportunities and challenges of a difficult site.  The design presents a seamless transition between the interior and external living spaces, optimising the views at every opportunity and blending innovative form and energy efficiency to provide contemporary and versatile living for this unique home.