Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Residential Design - Alterations & Additions up to $200K construction cost

Torotei - Lantern House

Residential Design – Alterations & Additions up to $200K construction cost
Best Bathroom Design
Stride Design
(03) 5973 4877
www.stridedesign.com.au
Mark Donaldson Photography

The existing traditional beach-side weatherboard dwelling, home to an expanding young family, required additional bedrooms which, in turn, allowed the creation of a larger living space. Appreciation of the Japanese culture from previous travel experiences provided the nucleus for the styling and functionality of the new additions. The transition between the old and new had to be approached carefully. Torotei (lantern house) was the inspiration. Through the use of large expanses of full height glass, feature shoji screens and clever lighting, the ‘floating lantern’ effect was achieved. The juxtaposed new wing rests soulfully along the boundary, opposing the original kitchen and meals area, creating a sheltered integral courtyard. The new wing comprises a master bedroom with attached ensuite/WIR and two additional bedrooms. A new carport with storage was created closer to the street-front in the traditional style of the existing dwelling. An outdoor shower area allows the family to rinse off upon returning from the beach. The new ensuite was designed to engage its occupants in the traditional Japanese bathing experience. Floor to ceiling wall tiles, slatted timber floor, individual showers and a sunken bath create this whole family experience in a bath-house manner.

The Torotei (lantern house) impressed the judges enough to win the award for Residential Alterations & Additions up to $200K construction cost. This design reflects contemporary Japanese styling; a dwelling addition with a wasabi kick. The clever use of butt joined glass gives the impression that the area is open to the elements, and smart low level louvres provide ample ventilation. Sliding shoji screens, tatami floor matting and a traditional bathroom design complete the authentic feel. The angled external timber decking acts as both a separation and brings together different cultures, and building styles. This project is proof that looking outside the conventional dwelling addition design can bring about some pleasantly surprising results.

The project also won the “Best Bathroom Award” for its simple detailed slatted timber floor and its nod to the Japanese tradition of communal bathing, making this bathroom a delightful departure from the norm. Timber is featured throughout the bathroom, including the bath hob and the window frame, which forms part of the overall scheme. The communal showering area contrasts charmingly with the more intimate bathing zone. Shoji screen insets in the windows provide privacy and softly diffused natural light. Simple architectural junctions and cantilevered joinery assist in creating a spacious feel in this award-winning bathroom.