Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Interior Design – Non–Residential

Design Studio

Interior Design – Non-Residential
Orbit Solutions Pty Ltd
(03) 9620 5200
www.orbitsolutions.com.au
Orbit Solutions Pty Ltd

The front-of-house reception and meeting spaces needed to convey the energy and style of this successful business. Informal and flexible, the space needed to cater for a myriad of internal and external meetings of varying sizes, as well as larger gatherings. The design aimed to create a café ambiance that encourages comfortable and meaningful exchanges in a culture of refinement.

Moving into a corporate world had a significant impact on staff morale and impacted on staff retention. The decision to strip the office back to a shell and start from a blank canvas transformed the ‘space’ to a ‘place’ and the office to a studio. Feedback has been nothing but positive; visiting clients, consultants and colleagues feel immediately at ease, the team feel inspired. The use of natural materials such as the timber joinery and raised platform float above the raw concrete floor which has been honed rather than polished. The almost, but not quite, finished product delivers while allowing for the promise of so much more. For a design practice that is always striving for the next evolution and never resting on its laurels, the execution of the flexible front of house speaks volumes. The response epitomises what design can do to further corporate identity, branding and create a nurturing and creative environment

The Judges agreed wholeheartedly. “Oriental elements and a sense of fun have made this commercial office space a place of difference,” said the Judging Panel. “Well considered space planning has been layered over a basic commercial shell, with the use of simple yet timeless finishes providing a dramatic background for the dynamic and flexible tasks of the users. Spherical feature lights at reception and the ceiling detail define the public spaces, while a dropped down meeting zone can be used in a variety of ways through the use of adjustable translucent textile ‘walls’ and flexible furniture. That the window space has been given over to all users is to be applauded, as is the concealment of storage facilities within a paneled wall to the rear. The softness of the lighting and translucent ‘walls’ are highlighted by the lineal qualities of the joinery.”