Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Residential Design - Alterations & Additions over $500K construction cost

Residential Design – Alterations & Additions over $500K construction cost
Orbit Solutions Pty Ltd
(03) 9620 5200
www.orbitsolutions.com.au
Small Dog

With two previous projects of a similar nature completed together, the client-architect relationship was firmly established, so the brief was based on trust, respect and high expectations.

The addition called for a new type of living while respecting its heritage roots. A building that soars, springing from the old, the result is a light drenched living space linking the heritage listed single fronted cottage with the new garden to the north. The addition sweeps upward, forming a curved central ceiling to the open living area and suspends the master suite above. The sun washes down the party walls through the extensive glazing strips along each side. At any given time those at home enjoy the cheerful light filled spaces, or the comfortable connection to the stars above at night. The master ensuite leads onto its own private deck; open to the sky through a circular aperture this hidden deck is an oasis that can be enjoyed with the large window pushed back as you soak in the bath. Developed for a discerning market in Melbourne’s wealthy inner city beach side suburb the single fronted residence tumbled previous price records when it went to auction.

“This award winning alteration and addition is a fantastic example of what can be achieved by blending in the old with the new,” said the Judges. “The extent of design consideration is evident in the new building form with the curved roof form ensuring the new works do not overwhelm the original fabric of the existing heritage building. The internal spaces have been opened up with extensive use of roof glazing along the hallway to allow light to penetrate internal spaces. The internal layout has been reconsidered with north facing living areas and a second storey addition. The integration of the new with the old provides an excellent resolution to the problem. A well resolved design solution to a narrow site in a heritage precinct.”