Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Heritage Conservation Project - Residential

Templeton Street Addition

Heritage Conservation Project – Residential
Lifehouse Design
(03) 5470 5584
www.lifehousedesign.com.au
Andrew Lecky

The client brief was to replace the existing dingy 1980s weatherboard addition on the north side of the original heritage-protected house in Castlemaine with something more modern, brighter and with a more functional kitchen. The client is a passionate cook and caters regularly, and the existing kitchen and tiny pantry were not large enough for her needs.

The existing 1980s addition was clumsy in its connection with the stately Federation house, which has a steeply pitched slate roof, and rendered brickwork walls. The house is set in stunning landscaped ornamental and vegetable gardens, which are maintained and enjoyed daily by the owners – their brief included opening the new addition up to the gardens, and to allow views specifically to the recently-terraced stone walled garden, established trees, and steps to the north.

The design concept was to create a finely crafted timber ‘box’ to provide a modern relief to the statuesque house behind, and to reinstate the Federation slate roof to its former glory. The new timber addition was therefore conceived as a separate element, with a soaring finely-structured skillion roof over the ‘box’ itself opening up to the north, and a lower, flat roofed connection or ‘gutter’ providing the physical connection with the original house.

The clients love living in this new space, and have been raving about the quality of light, and the visual connection with the garden and open spaces beyond.

The Judges viewed this as a successful resolution to a complex set of circumstances. “This project involved adding to an existing building which was subject to site specific heritage controls. The new addition, which replaces a previous addition, is appropriately subservient and required minimal intervention to the significant fabric of the existing house. The addition, which is contemporary in form, provides a pleasing contrast with the form of the existing building. It also greatly enhances the amenity of the existing building and, in doing so, ensures its continued preservation,” said the Judges.