Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop
BDAV 2013 Building Design Awards

Rumney Rest

Winner Residential Design - New House $500K-$1M construction cost

Winner Most Innovative Bathroom Design

Winner Excellence in Use of Steel

Designer:Clever DesignBuilder:Cave Constructions Pty Ltd
Phone:(03) 6248 8283 Photographer:Ian Wallace
Web:www.cleverdesign.com.au 

Requesting a retirement home, the client wanted a minimalistic contemporary two-bedroom pavilion style home with sustainability at the core, encapsulating views from all rooms, and integrating external living areas. Zoning was critical to functionality, allowing for a separate wing with an office/study, large bathroom/retreat and an independent zone for guests. Provision for a carport was also essential.

Strategically pivoted on a discretionary planning application to site the home at the southern top-end allowed the design to work in tandem with the natural form of the knoll. Curvaceous convex and opposing roof forms complement the linear pavilion plan, facilitating the panorama from every room. Sustainability imperatives also inform the design functionality, resolving zoning requirements. Overall, the project exceeded the clients’ brief.

This stunning home delightfully complements the hill on which it sits. Curved forms internally, externally and in plan create an unusual blend of boldness with simplicity.

The judges were impressed by the well resolved and innovative details.

Reflecting the minimalist philosophy of the home, the architectural form has been accentuated by the contrasting and striking textures and palette of colours that simultaneously defines the various zones. Correspondingly, seamless curved ceilings create spatial illusions extending through to the magnificent vista.

Use of wide sliding doors increase the sense of space through the widened view lines from all the main rooms. Fit-out of bathrooms and kitchen is sleek and clean, enhancing the overall balance of the house.