Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop
BDAV 2015 Building Design Awards

Heritage Re-Invention

WinnerInterior Design - Residential

WinnerHeritage Conservation Project – Residential

Joint WinnerExcellence in Use of Timber

WinnerResidential Design: Alterations & Additions $200K-$500K

Designer: EME Design Pty Ltd Builder: Rock City Building Group
Photographer: EME Design Location: South Yarra, VIC
Web: www.emedesign.com.au

The brief was to create a light-filled, contemporary extension to the existing brick terrace whilst retaining its heritage charm. As a passionate entertainer, the client wanted a beautiful space for dinner parties which could spill out into the landscape. The kitchen was also a priority, both practically and as an aesthetic feature of the home with a study/library nook for cookbooks. To retain the heritage character, the fireplace (the ‘heart’) was kept and brick party wall revealed to act as a thermal mass feature. The corridor was absorbed by the semi-open plan living and existing archway duplicated to allow light and connection between spaces. Consolidating the extension to the south created two linked northern courtyards. Generous room sizes, layered views and strategic mirrors offers spaciousness that belie the site’s dimensions. What makes this renovation a winner was the clever way in which the designers maximised the relationship of vistas and focal points throughout both the interior and exteriors spaces. The layering of warmth in finishes against the textures of the courtyards. Both function and form are inextricably linked to create crafted spaces, dynamic with the interplay of light, shadow and texture. Minimalist whitewashed veneer joinery is juxtaposed against black porcelain benchtops and mirrored splashback extend the sense of space, reflecting views of landscape and ceiling. Efficient and playful planning provide episodes along your journey: archways revealing a folding timber ceiling, study nook with radiating bookcase that forms the ceiling of a hidden laundry glimpsed through the sculptural staircase balustrade of dark fanning timber. At night the house is transformed, as hidden cove lighting set the mood for entertaining.