Partners | Sponsors | Disclaimer | Privacy Policy | Site Map | Contact
 
home The BDAV Membership CPD and Education Consumer Information Design Awards Design Profession Information Energy And
Sustainability Hub Job Market News and Media Partnerships Shop

Phillip Island Wave Complex

 
 

Winner: Best Environmentally Sustainable Design – Non-Residential
Winner: Darren Brown Design

(03) 5672 1144
www.dbdesign.com.au
G & J Daff Builders
Life Through a Lens and Warren Reed

Phillip Island Wave Complex

The setting for this project is Newhaven, a small, picturesque fishing village, and the first township on Phillip Island, 124km south of Melbourne. The challenge here was to design a backpackers’ accommodation which would be both consistent with the coastal surfing culture and character of the busy tourist area, whilst providing for a comfortable modern environment for its occupants.

Living and communal areas have been oriented towards the north to maximise the sunlight, and environmentally sensitive materials have been used throughout.

Concrete floors and internal walls have been utilised to assist thermal mass, and bulk insulation has been provided extensively. In addition, double glazing and shading screens to windows have been provided to maintain core building temperatures.

Finally, to further reinforce the principles of sustainable design, solar power and a rainwater harvesting system were incorporated to ensure that this building not only provides comfort to its occupants, but does it in a sustainable fashion.